Escrit llegit davant del Consell Social de la UPC (29-04-2013)

Imatge

Membres del Consell Social:

En la reunió que tindrà lloc a continuació es tracta una qüestió que és clau per nosaltres: les 84 persones interines que estava previst acomiadar l’1 de maig. Aquesta duríssima mesura, contemplada en el pressupost 2013, es va justificar per garantir la viabilitat econòmica de la universitat.

El nostre col·lectiu és plenament conscient de la difícil situació financera de la UPC. La universitat  arrossega un dèficit acumulat de 111 milions d’euros i ha de trobar una sortida per no haver d’absorbir enguany els 10,9 milions d’euros de dèficit de l’any passat. Però la solució no passa pels acomiadaments.

No podem acceptar de cap manera que la viabilitat econòmica de la universitat depengui  dels nostres acomiadaments. Els números parlen per sí sols. Els 2,2 milions d’euros de reducció de la despesa que suposarien els nostres acomiadaments equivalen només al 0,68% del que la UPC va gastar l’any passat.

Totes les persones que treballem a UPC som conscients que en els darrers anys s’han reduït molt les aportacions econòmiques a la Universitat. Això ha comportat un funcionament més auster.  Però és evident que la gestió no ha estat a l’alçada de l’asfixia econòmica que viu la universitat. Tot sabem que la gestió pot ser molt més eficient del que ha estat fins ara.

Per això, el col·lectiu d’interins i interines hem iniciat una reivindicació per aturar aquests acomiadaments, que ha rebut un aclaparador suport de la comunitat universitària. En menys d’una setmana, vam recollir més de 6.500 signatures de professorat, estudiantat i personal d’administració i serveis en contra dels acomiadaments. Totes les juntes d’Escola s’hi van posicionar en contra,  i al Claustre Universitari es va aprovar una moció en el mateix sentit. En una decisió històrica, el Consell de Govern va oposar-se a l’eliminació de les places ocupades per personal interí. A més, es va aprovar per una amplia majoria demanar a la Comissió d’Economia que revisi el pressupost 2013 per trobar alternatives a aquesta mesura.

Avui, com a membres del Consell Social, us correspon manifestar-vos sobre la modificació del pressupost que ha de permetre dotar pressupostàriament les places que no han estat amortitzades. Sou responsables de donar la llum verda a un pressupost de la UPC que en garanteixi la viabilitat i aturi la creació de dèficit. Per això, us instem a que participeu activament en la revisió del pressupost que ha de donar una alternativa a aquesta mesura.

Fins ara se’ns ha dit que els nostres acomiadaments eren inevitables, i ara comencem a sentir que és indispensable reduir el Capítol 1. 

És evident que aquest capítol és el que absorbeix la major part de recursos de la universitat, però no podria ser d’una altra manera en una institució que té com a principal actiu el coneixement.

La docència, la recerca, la transferència de tecnologia a les empreses i, en definitiva, la funció social de la UPC, depèn de les persones que en formen part. De la seva capacitat, de la seva entrega, del seu compromís amb la institució.

Els interins i interines no som una excepció. Perquè no som reforços, som persones que portem molts anys a la institució, algunes més d’una dècada. La UPC ens ha format, ens ha assignat responsabilitats i ara rep els fruïts d’aquesta inversió.

Al nostre col·lectiu, com a la resta del personal d’administració i serveis, ja se li ha aplicat una retallada salarial i l’eliminació d’una paga. També s’ha augmentat la nostra dedicació horària, un esforç que tots hem assumit en responsabilitat davant la situació que travessa el país.

A més, en els dos últims anys, ja s’han acomiadat més d’un centenar de persones interines, i s’ha fet evident que aquesta mesura no contribuïa significativament a disminuir el dèficit, mentre que afectava a la qualitat del servei.

En canvi, tot i que les partides dels altres capítols han estat disminuïdes no hi ha cap evidència que no hi hagi marge per optimitzar-los encara més.

Per tot això, us sol·licitem que, com a membres del Consell Social, busqueu alternatives efectives als acomiadaments que no recaiguin en les persones, tot preservant l’autonomia universitària.

Confiem que, com a professionals experts que representeu la societat catalana, i conjuntament amb la comissió d’Economia del Consell de Govern, trobareu alternatives que no passin per la reducció del Capítol 1 de personal.

El nostre país i la nostra institució passen per moments vitals pel seu futur. Us traslladem el clam de la comunitat per buscar solucions imaginatives, valentes, útils i de consens que garanteixin efectivament el futur d’aquesta universitat que tant ens estimem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: