Acaba l’ocupació al rectorat i comença una nova etapa de lluita!!!!!!

El 30 d’abril estava previst l’acomiadament de 81 persones interines del personal d’administració i serveis de la UPC. És una mesura inclosa al Pressupost de 2013, aprovat pel Consell de Govern i Consell Social de la Universitat en funcions en aquell moment, el qual és fruït de l’acord que van signar el rector de la UPC, el president del Consell Social i el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

El 29 d’abril el Consell Social de la UPC tenia la possibilitat d’acabar amb aquesta injustícia. En una decisió sense precedents a les universitats públiques catalanes, el Consell Social, format per una majoria de persones que no pertanyen a la comunitat universitària, va decidir sobre la plantilla de la UPC en contra de l’opinió del Consell de Govern i de tota la institució, que demanaven que aturés els acomiadaments. Però no ho va fer.

El Consell Social també va acordar que l’1,5 milions d’euros que volien reduir amb els acomiadaments del personal d’administració i serveis interí, s’haurien de retallar del Capítol 1, és a dir, dels recursos destinats al personal. Aquest acord també s’oposa  a la voluntat del Consell de Govern, el qual va decidir revisar totes les partides del pressupost per reduir aquest import.

Pel que fa al personal d’administració i serveis interí, l’acord del Consell Social proposa una reducció del 25% de la jornada i del sou per a tot el col·lectiu, no només les persones que estaven afectades pels acomiadaments. És una mesura difícilment suportable per una majoria de mileuristes que patim contínuament l’amenaça d’acabar a l’atur.

A més, aquest acord deixa sense dotació pressupostària els llocs de treball de 3 membres del personal d’administració i serveis interí que tenien contracte vigent, que acabava més enllà del mes de maig, i que tenien la consideració legal de “reforços”. Als 3 els van acomiadar immediatament. Però en el cas d’un d’ells, el portaveu de l’Assemblea d’interins, portava 6 anys treballant en el mateix servei de la UPC.

Finalment, el Consell Social planteja un ultimàtum: o bé s’arriba a un acord per reduir el capítol 1 en l’import i les línies que ells marquen abans del 30 de maig, o bé al juliol prendran les mesures que ells considerin, que poden suposar els nostres acomiadaments. Si el Consell Social és responsable del pressupost de la UPC, com és que ha permès el dèficit durant tots aquests anys i només intervé, ara, per incidir en el capítol 1 i en retallades a personal?

Avui, 78 de les 81 persones continuem treballant a la UPC.  No ho hem pogut celebrar, perquè 3 de nosaltres han estat acomiadats i perquè els nostres llocs de treball i les condicions laborals de la resta de treballadors i treballadores segueixen amenaçades.

Ens van dir que ja estava decidit, que no hi havia res a fer. Ens van dir que era imprescindible per garantir la viabilitat econòmica de la UPC, tot i que els acomiadaments només reduïen un import que suposa el 0,68% del que la UPC va gastar l’any passat. Els interins i interines afectats no vam acceptar aquesta injustícia. No oblidem que els dos darrers anys s’ha fet fora centenars de treballadors i treballadores  de la universitat, del professorat i del personal d’administració i serveis, el dèficit no s’ha aturat i la pressió contra el col·lectiu creix. Nosaltres no acceptem pagar amb els nostres llocs de treball la situació derivada de l’ofec econòmic a la universitat i d’una mala gestió. SABEM QUE HI HA ALTERNATIVES, HEM DIT “PROU!” I ESTEM EN LLUITA.

El col·lectiu d’interins i interines hem rebutjat públicament aquests acords i l’atac directe que suposen a l’autonomia universitària. Nosaltres ens hi seguim jugant molt, però ara la retallada s’estén a més treballadors i treballadores, i marca un moment decisiu en el futur de la nostra universitat.

Fins ara hem ocupat el rectorat, hi portem 27 dies. La nostra reivindicació ha arribat al Parlament de Catalunya, on ens ha rebut els representants dels grups parlamentaris de CIU, ERC, ICV i PSC.  I també a la Generalitat de Catalunya, on ens ha rebut la Secretaria d’Universitats i Recerca, a la qual vam exposar la nostra situació. Durant aquestes darreres setmanes, hem aparegut a la majoria de mitjans de comunicació, hem cercat  el diàleg amb els representants dels col·lectius de la UPC, hem participat en manifestacions, i hem promogut infinitat d’accions per fer front a aquesta injustícia.

La nostra força s’ha fet gran gràcies a les més de 6.500 signatures de persones dels diferents col·lectius contra els acomiadaments, gràcies al posicionament de totes les Juntes d’Escola de la UPC en aquest mateix sentit i gràcies a les mocions aprovades al Claustre del 16 d’abril contra els acomiadaments. El moment culminant va ser al Consell de Govern del 24 d’abril, gràcies al posicionament de la majoria dels seus membres contra la modificació de la Relació de Llocs de Treball, que  pretenia eliminar les places ocupades per 78 interins i interines. A més, va decidir traslladar al Consell Social el posicionament del Claustre i del Consell de Govern contra tots els acomiadaments. També va aprovar, per una àmplia majoria, que la Comissió de Pressupostos del Consell de Govern revisés el pressupost 2013, per buscar entre totes les partides una alternativa per no dur a terme els acomiadaments.

A les persones que ens defenseu des dels òrgans de govern us estem molt agraïts. Però també han estat molt importants la multitud de petits i grans gestos de suport que hem rebut aquests dies: les persones que s’han acostat al Rectorat per esmorzar cada dia amb nosaltres o per dur-nos menjar i material, els qui han vingut a fer classe o amb la família, els nens que han fet dibuixos, és impossible esmentar-vos a tots! Ens han ajudat molts membres del personal docent i investigador i del personal d’administració i serveis, des de representants dels treballadors, fins a molts dels nostres companys i caps. També hem tingut el recolzament incondicional dels estudiants:  que han vingut a tancar-se amb nosaltres, han dut la nostra reivindicació a les assemblees, s’han mobilitzat, han aconseguit l’èxit de la vaga i de la manifestació i ens han fet saber­­, en tot moment, que estaven al nostre costat. Una solidaritat que s’ha estès a altres universitats, des de les quals també ens han fet sentir el seu recolzament.  A tots vosaltres, els que ens doneu força cada dia amb el vostre suport, moltíssimes gràcies!!!

Això ens demostra que el que semblava impossible, no ho és. La lluita ha donat fruïts, perquè ha estat col·lectiva. Si avui continuem treballant a la UPC, ho devem a la comunitat universitària. Ja res tornarà a ser igual per nosaltres. Hem arribat molt més lluny del que ningú podia imaginar, i hem après a no resignar-nos davant una decisió injusta, per molt que se’ns digui que la decisió ja està presa i sembli impossible canviar-la. Hem après que cal esforçar-se per sumar suports, amb la paraula, les accions i la democràcia, amb responsabilitat i sense por. Però creiem que aquesta nova etapa de la lluita requereix més implicació de tothom, perquè el futur de la universitat està en joc.

L’ocupació del rectorat només ha estat l’etapa inicial de la nostra lluita. Entenem que el Rector i la Gerenta ja no són els nostres interlocutors vàlids. Per això, a partir d’aquest moment, els interins i interines DEIXEM L’OCUPACIÓ per obrir nous camins de lluita que mantenen el mateix objectiu de defensa dels nostres llocs de treball dins d’una universitat pública i de qualitat.

Ara la UPC ha de fer el possible per reduir despeses, però garantint al màxim el servei que ofereix a la societat, i ha de mantenir la capacitat de decisió sobre el funcionament de la Universitat i els llocs de treball del seu personal. Hem de seguir defensant els nostres llocs de treball i lluitant pel futur de la UPC,  l’autonomia universitària i la universitat pública! Per això, fem una crida al personal docent i investigador, al personal d’administració i serveis, a l’estudiantat, i molt especialment als membres del Consell de Govern, perquè s’oposin d’una manera contundent a les mesures aprovades pel Consell Social per respectar la voluntat del Claustre i l’acord de revisió del pressupost 2013. 

Us convoquem avui a les 14:30h al rectorat per compartir l’estona del dinar, per tancar aquesta etapa inicial i per obrir-ne una altra que contempla nous camins de lluita.

Ens hi juguem molt! Junts podem!

2 comentaris

  1. Anonim · · Respon

    És el moment d’anar plegats més que mai, ens volen dividir (divide y vencerás) i treure’n profit.
    Pel PDI que no ho vegi clar, ens perjudica a tothom. Fins ara el que manava els protegia, i la Generalitat ho continuarà fent o els deixarà sols com a Girò?

  2. Reblogged this on Assemblea Campus Nord and commented:
    Seguim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: